Öronakupunktur - Nadametoden

Vem?

Sover du oroligt? Kanske dricker lite för mycket eller önskar att du hade karaktär nog att sluta röka? Börjar PMS:en kännas outhärdlig eller har du svårt att varva ner på grund av all stress runt i kring dig? Öronakupunktur har under många år provats ut på välkända kliniker i USA och visat sig ha en god effekt, inte minst i samband med avvänjning av missbruk av olika slag. Men också på flera andra besvär.


Hur?

Fem nålar används och dessa sätts på platser inuti örat som noga testats fram. Metoden har utvecklats av doktor Michael Smitt och kallas för NADA-akupunktur. Den utförs på exakt samma sätt världen över med likadana behandlingsprotokoll. Nålarna sitter kvar cirka 40 minuter och inledningsvis ges behandlingen på daglig basis under tio dagar. Vid behov kan du få ytterligare behandlingar men då något glesare, kanske vid två till tre tillfällen i veckan.

Vad?

Akupunktur stimulerar punkter i örat som påverkar ett flertal av kroppens funktioner. Den så kallade vagusnerven har en flik som mynnar ut i öronmusslans botten och vid stimulans kan den i den i sin tur ha en gynnsam effekt på viktiga inre organ. Halten endorfiner ökar liksom det som kallas transmittorsubstanserna; serotonin och nonadrenalin. Hypofysens styrande hormon ACTH påverkas och då stimuleras i sin tur hormonbildningen i binjurarna.

Varför?

Den intuitiva kinesiska synen på akupunkturens mekanism utgår från uppfattningen att kroppen har ett eget, inbyggt system för att skapa och vidmakthålla balans mellan kroppens olika funktioner. Detta blir tydligt inte minst via akupunkturens effekter i allmänhet och Nadametoden i synnerhet.